Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciecierzyca z bakłażanem i oliwkami

przepis:

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 bakłażan

1 puszka  (400 g) ciecierzycy

5-6 płatów suszonych pomidorów z oliwy

ok. 1 szklanki czarnych oliwek

200 ml wody

2 łyżki oliwy (od pomidorów)

0,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka harissy

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

1 szklanka kuskusu

Cebulę i czosnek posiekać.

Bakłażan pokroić w kostkę ok. 1 cm.

Pomidory także pokroić.

Czosnek i cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju.

Dodać bakłażan i smażyć go mieszając ok. 10 min.

Do bakłażana dodać wodę, ciecierzycę, pomidory, oliwki, harissę , sól i pieprz.

Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez ok. 10 min.

Kuskus  zalać ("na 2 palce" ) gorącą, osoloną wodą, przykryć i odstawić aż ją wchłonie.

Kuskus podać z warzywami.