Polędwica z indyka zapiekana z pieczarkami i serem Lazur
przepis:
2 polędwice z indyka
250 g brązowych pieczarek
1-2 łyżki masła klarowanego
ok. 100 g sera Lazur z niebieską pleśnią
0,5 cebuli
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz
Polędwiczki opłukać, osuszyć, naciąć nożem tak, aby w mięsie powstały kieszonki.
Mięso posolić, oprószyć pieprzem, zawinąć w folię i schować do lodówki do następnego dnia.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
Pieczarki opłukać (nie obierać) i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek, a następnie zdjąć z patelni.
Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyć pieczarki. Kiedy odparują nadmiar wody dodać cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki i doprawić je solą i pieprzem.
Mięso wyjąć z folii, obsmażyć krótko ze wszystkich stron na maśle.
Zdjąć je z patelni, a następnie w ponacinane kieszenie włożyć kawałki sera i całość posypać tymiankiem.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie pieczarki, a na nich polędwicę.
Naczynie wstawić na 30 min do piekarnika nagrzanego do temp 180º C.