Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Polędwica z indyka zapiekana z pieczarkami i serem Lazur

przepis:

2 polędwice  z indyka

250 g brązowych pieczarek

1-2 łyżki masła klarowanego

ok. 100 g sera  Lazur z niebieską pleśnią

0,5 cebuli

1 ząbek czosnku

0,5 łyżeczki tymianku

0,5 łyżki  natki pietruszki

sól, pieprz

Polędwiczki opłukać, osuszyć, naciąć nożem tak, aby w mięsie powstały kieszonki.

Mięso posolić, oprószyć pieprzem, zawinąć  w folię i schować do lodówki do następnego dnia.

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.

Pieczarki opłukać (nie obierać) i pokroić w plasterki.

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim  cebulę i czosnek, a następnie zdjąć z patelni.

Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyć pieczarki. Kiedy odparują nadmiar wody dodać cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki i doprawić je solą i pieprzem.

Mięso wyjąć z folii,  obsmażyć krótko ze wszystkich stron   na maśle.

Zdjąć je z patelni, a następnie w ponacinane kieszenie włożyć kawałki sera i  całość posypać tymiankiem.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie pieczarki, a na nich polędwicę.

Naczynie wstawić  na 30 min do piekarnika nagrzanego do temp 180º C.