Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Minicalzone z łososiem, porem i suszonymi pomidorami

przepis:

Farsz:

150 g łososia ugotowanego na parze

1 por (biała cześć)

4 płaty suszonych pomidorów z oleju

1 ząbek czosnku

1 łyżka oleju

1 łyżeczka tymianku

sól, pieprz

Por opłukać , pokroić w krążki.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim  por, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,  pokrojone pomidory, tymianek, sól i pieprz do smaku. Chwilę razem smażyć.

Łososia porozrywać na małe kawałki.

Por połączyć z łososiem.

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

ok. 200 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju

2,5 g suchych drożdży

żółtko  do posmarowania calzone przed pieczeniem

czarnuszka do posypania ciasta

Mąkę i  drożdże wymieszać, dodać wodę. Wyrobić ciasto. Przed końcem dodać olej.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować, wykroić szklanką krążki, położyć  na nie farsz z pora i łososia.

Odstawić do wyrośnięcia.

Przed włożeniem do pieca calzone posmarować roztrzepanym  żółtkiem i posypać czarnuszką.

Piec w temp 210 C przez  min. 15-20 min.