Sernik kokosowy
przepis:
Wariacja na temat sernika cocomoco z ksiażki "Najlepsze serniki świata"
Na spód sernika tradycyjnie już kruche ciasto, tym razem czekoladowe.
Ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć nim tortownicę.
Masa sernikowa:
50 dag sera
5 jajek
1,25 szklanki cukru
4 dag masła
6 dag białej czekolady
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki wiórków kokosowych
Polewa:
1 szklanka gęstej śmietany
2 łyżki cukru
2 łyżki amaretto
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Czekoladę i masło rozpuścić.
Ser i cukier zmiksować, dodawać po jednym jajku.
Dodać ostudzoną czekoladę z masłem i wiórki kokosowe. Na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną.
Masę wylać na czekoladowy spód.
Piec w piekarniku (180C) aż sernik będzie ścięty (ponad 60 min).
Śmietanę wymieszać z cukrem, amaretto i kawą.
Polewą posmarować upieczony sernik i zapiekać go jeszcze 5-10 min w temp. 150 C.