Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sernik kokosowy

przepis:

Wariacja na temat  sernika cocomoco  z ksiażki "Najlepsze serniki świata"

Na spód  sernika tradycyjnie już kruche ciasto, tym razem czekoladowe.

Ciasto rozwałkować  cienko i wyłożyć nim tortownicę.

Masa sernikowa:

50 dag sera

5 jajek

1,25 szklanki cukru

4 dag masła

6 dag białej czekolady

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1,5 szklanki wiórków kokosowych

Polewa:

1 szklanka  gęstej śmietany

2 łyżki cukru

2 łyżki amaretto

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Czekoladę i masło rozpuścić.

Ser i cukier zmiksować, dodawać po  jednym jajku.

Dodać ostudzoną czekoladę z masłem i wiórki kokosowe. Na koniec dodać

mąkę ziemniaczaną.

Masę wylać na czekoladowy spód.

Piec w piekarniku (180C) aż sernik będzie ścięty (ponad  60 min).

Śmietanę wymieszać z cukrem, amaretto i kawą.

Polewą posmarować upieczony sernik i zapiekać go jeszcze 5-10 min w temp. 150 C.