Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Jabłecznik inny niż wszystkie

przepis:

Kruche ciasto na spód:

30 dkg mąki   

20 dkg masła lub margaryny

10 dkg cukru pudru

3 surowe żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać żółtka, wyrobić szybko. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

Ta ilość ciasta wystarczy na 2 foremki. To co zostanie można zamrozić na później. 

10 dkg rodzynek namoczyć w rumie.  Jeśli rum padł ofiarą jakiegoś wilka morskiego można go zastąpić wodą ;)

1 kg jabłek obrać, pokroić, rozgotować i odparować wodę. Dodać do nich rodzynki. Ostudzić.

Ciasto rozwałkować cienko (ok. 0,5 cm), wyłożyć nim okrągłą foremkę (średnica 26 cm)

Masę z jabłek   wyłożyć na ciasto.

 Masa budyniowa:

1 opakowanie budyniu waniliowego

1 torebka cukru waniliowego

¾ szklanki cukru

0,5 l śmietany kremówki (30%)

.Budyń rozrobić w 1/3 śmietany. Do reszty śmietany dodać cukier i cukier waniliowy. Zagotować , a potem dodać do tego budyń rozrobiony w śmietanie i ponownie zagotować.

Gorącym budyniem od razu zalewamy jabłka na cieście.

Piec 60-70 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Gotowe ciasto po ostygnięciu wkładamy do lodówki na 24 godziny.