Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa dyniowa z tortellini

przepis:

1 szklanka musu z dyni

100 ml mleka kokosowego

1 ząbek czosnku

1 szalotka

sól, pieprz, szczypta chili

2 łyżki oleju

Szalotkę i  czosnek   posiekać drobno.

Olej rozgrzać  w garnku, dodać  czosnek i szalotkę. Zeszklić, a następnie dodać mus z dyni i ok. 1 l wody.

Zupę zagotować,  przyprawić solą, pieprzem i chili,  dodać mleko kokosowe.

Do zupy na talerzu dodać ugotowane pierożki.

Farsz na pierożki:

 120 g sera typu włoskiego (np. Capri)

100 g rozmrożonych liści szpinaku

1 łyżka utartego sera grana padano

1 łyżeczka masła

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

Masło rozgrzać na patelni, dodać szpinak, czosnek przeciśniety przez praskę. Chwilę podsmażać, aby odparować nadmiar wody, doprawić solą i  pieprzem.

Szpinak ostudzić, wymieszać go z serem Capri i utartym grana padano.

Ciasto na pierogi:

mąka pszenna

gorąca woda

sól

Mąkę pszenną  zaparzyć gorącą wodą, dodać sól i dobrze wyrobić ciasto na pierogi.

Ciasto przykryć ściereczką i  odstawić na pól godziny.

Ciasto rozwałkować cienko, wykrawać   krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.

Pierożki ugotować w osolonej wodzie.