Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

przepis:


Ciasto na pierogi:

ok. 300 g mąki
ok. 200 ml gorącej wody
sól

Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".

Farsz do pierogów:

1 szklanka ugotowanej białej kaszy gryczanej
200 g pieczarek
1 cebula
olej
2 łyżki bułki tartej
sól, czosnek
masło, bułka tarta do okraszenia pierogów

Pieczarki oczyścić, opłukać.
Większe pieczarki pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę dodać pieczarki.
Pieczarki przesmażyć, dodać sól, pieprz i smażyć je dalej aż odparują wodę.
Usmażone pieczarki pokroić drobno.
Kaszę gryczaną podusić widelcem lub zmielić w maszynce.
Pieczarki, kaszę i bułką dokładnie wymieszać.



Ciasto rozwałkowywać partiami, wykrawać z niego krążki i nadziewać farszem.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie.
Na talerzu gotowe pierogi polać masłem ze zrumienioną bułką tartą.