Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
przepis:
Ciasto na pierogi:
ok. 300 g mąki
ok. 200 ml gorącej wody
sól
Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".
Farsz do pierogów:
1 szklanka ugotowanej białej kaszy gryczanej
200 g pieczarek
1 cebula
olej
2 łyżki bułki tartej
sól, czosnek
masło, bułka tarta do okraszenia pierogów
Pieczarki oczyścić, opłukać.
Większe pieczarki pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę dodać pieczarki.
Pieczarki przesmażyć, dodać sól, pieprz i smażyć je dalej aż odparują wodę.
Usmażone pieczarki pokroić drobno.
Kaszę gryczaną podusić widelcem lub zmielić w maszynce.
Pieczarki, kaszę i bułką dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkowywać partiami, wykrawać z niego krążki i nadziewać farszem.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie.
Na talerzu gotowe pierogi polać masłem ze zrumienioną bułką tartą.