Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Omlet francuski z frużeliną z ananasa i pomarańczy

przepis:

 Omlet:

2 jajka

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka masła klarowanego

szczypta soli

Frużelina:

2 plastry świeżego ananasa

1 pomarańcza

1 łyżka syropu z agawy

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Z pomarańczy skroić skórę i wyfiletować miąższ. Z pozostałości wycisnąć sok.

Ananas pokroić na małe kawałki.

W garnuszku rozpuścić 1 łyżeczkę masła, dodać ananas, syrop z agawy i sok z pomarańczy.

Chwilę razem gotować, a następnie dolać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 50 ml wody. Do gotowej frużeliny dodać cząstki pomarańczy.

Żółtka jajek oddzielić od białek.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Do piany z białek dodać żółtka, szybko wymieszać, a następnie do masy z jajek przesiać przez sitko mąkę, wymieszać delikatnie łyżką.

Masło  rozgrzać na patelni, wylać na nie masę z jajek.

Kiedy spód omletu zrumieni się, odwrócić go i piec z drugiej strony.

Na gotowy omlet wyłożyć gorącą frużelinę, udekorować jogurtem naturalnym.