Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta z masą z masła orzechowego z mascarpone

przepis:

 

Masa orzechowa:  

200 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (bez cukru)

4 łyżki cukru pudru 1 jogurt naturalny typu greckiego  (220 g)

1 jajka

2 łyżki budyniu waniliowego  


Masło orzechowe zmiksować z jogurtem, jajkami, cukrem i budyniem.  

 

Kruche ciasto:

200 g mąki

100 g pokruszonych orzechów ziemnych

200 g masła

3 surowe żółtka

200 g cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Do mąki wymieszanej z orzechami, cukrem i proszkiem do pieczenia dodać masło, przesiekać wszystko nożem.

Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.

Ta ilość ciasta powinna wystarczyć na spody do dwóch tart, więc jego nadmiar ciasta można zamrozić, albo wykorzystać do upieczenia babeczek.

 

Ciasto rozwałkować na grubość  ok. 5 mm, wyłożyć nim formę do tarty.

Na wierzchu ciasta rozłożyć papier pergaminowy, wysypać na niego groch lub kaszę.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220ºC i piec ok. 15 min.

Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika , usunąć z niego papier z grochem.

Na podpieczony spód wylać masę orzechową.

Ciasto ponownie wstawić do piekarnika (temp. 180º C) i piec  ok. 30 min aż masa będzie ścięta.

 

Masa z mascarpone:

1 opakowanie serka mascarpone

150 ml śmietany 30%

2-3 łyżki cukru pudru

 

Serek ubić z cukrem i śmietanką.

 

Orzechy w karmelu:

 3 łyżki pokruszonych orzechów arachidowych

2 łyżki białego cukru

60 ml wody

4 łyżki śmietanki 30%

1 łyżka masła

szczypta soli  


Cukier wsypać na patelnię. Powinien  być równomiernie  rozłożony na dnie patelni, a następnie podgrzewać  go nie mieszając aż zacznie brązowieć.


Kiedy cukier będzie już brązowy, dolać do niego wodę i mieszać aż się rozpuści.


Do cukru dodać śmietankę i gotować ok. 5 min. Następnie dodać masło, orzechy i sól.


  Gotowe ciasto ostudzić, udekorować masą z mascarpone i polać karmelem z orzechami.