Tarta z masą z masła orzechowego z mascarpone
przepis:
Masa orzechowa:
200 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (bez cukru)
4 łyżki cukru pudru 1 jogurt naturalny typu greckiego (220 g)
1 jajka
2 łyżki budyniu waniliowego
Masło orzechowe zmiksować z jogurtem, jajkami, cukrem i budyniem.
Kruche ciasto:
200 g mąki
100 g pokruszonych orzechów ziemnych
200 g masła
3 surowe żółtka
200 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do mąki wymieszanej z orzechami, cukrem i proszkiem do pieczenia dodać masło, przesiekać wszystko nożem.
Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
Ta ilość ciasta powinna wystarczyć na spody do dwóch tart, więc jego nadmiar ciasta można zamrozić, albo wykorzystać do upieczenia babeczek.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wyłożyć nim formę do tarty.
Na wierzchu ciasta rozłożyć papier pergaminowy, wysypać na niego groch lub kaszę.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220ºC i piec ok. 15 min.
Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika , usunąć z niego papier z grochem.
Na podpieczony spód wylać masę orzechową.
Ciasto ponownie wstawić do piekarnika (temp. 180º C) i piec ok. 30 min aż masa będzie ścięta.
Masa z mascarpone:
1 opakowanie serka mascarpone
150 ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
Serek ubić z cukrem i śmietanką.
Orzechy w karmelu:
3 łyżki pokruszonych orzechów arachidowych
2 łyżki białego cukru
60 ml wody
4 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka masła
szczypta soliCukier wsypać na patelnię. Powinien być równomiernie rozłożony na dnie patelni, a następnie podgrzewać go nie mieszając aż zacznie brązowieć.
Kiedy cukier będzie już brązowy, dolać do niego wodę i mieszać aż się rozpuści.
Do cukru dodać śmietankę i gotować ok. 5 min. Następnie dodać masło, orzechy i sól.
Gotowe ciasto ostudzić, udekorować masą z mascarpone i polać karmelem z orzechami.