Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Czekoladowy omlet z wiśniami

przepis:

ok. 1 szklanki mrożonych wiśni

2 łyżki erytrolu

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

100 ml wody

W garnku zagotować wodę z dodatkiem erytrolu.

Dodać wiśnie,  zagotować je, a następnie zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.

 

2 jajka

1 łyżka kakao

1 łyżeczka utartej gorzkiej czekolady

2 łyżki erytrolu

szczypta soli

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka masła klarowanego

jogurt naturalny

cukier puder

 

Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka utrzeć z erytrolem, kakao i gorzką czekoladą.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.

Białka połączyć z żółtkami, dosypać mąkę i delikatnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać masło, wylać na nie masę z jajek.

Kiedy omlet będzie upieczony, delikatnie przewrócić go na drugą stronę i chwilę go piec.

Gotowy omlet wyłożyć na talerz, polać frużeliną z wiśni, dodać jogurt, oprószyć cukrem pudrem i utartą czekoladą.