Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi szpinakowo-ziemniaczane

przepis:

300 g mąki pszennej
ok. 150 ml goracej wody
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki kurkumy

150 g  świeżego szpinaku
4 ziemniaki
1 mala cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka oleju

masło
posiekana zielona pietruszka


Mąkę wymieszać z solą i kurkumą, a następnie zalać wrzącą wodą.
Wyrobić ciasto.
Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny.

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, a następnie podusić na pure.

Szpinak opłukać, usunąć ogonki.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną cebulę i posiekany drobno czosnek.
Dodać szpinak  i podsmażać, aż liście "zwiędną". Szpinak doprawić solą, pieprzem, i gałką muszkatołową.
Szpinak podusić, dodać do ziemniaków i wymieszać.

Masło do okraszenia pierogów roztopić, dodać natkę pietruszki i chwilę  ją przesmażać.

Ciasto rozwałkowywać partiami, wykrawać krążąki i nadziewać farszem.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie.
Gotowe pierogi  polać masłem z pietruszką.