Pierogi szpinakowo-ziemniaczane
przepis:
300 g mąki pszennejok. 150 ml goracej wody
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki kurkumy
150 g świeżego szpinaku
4 ziemniaki
1 mala cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka oleju
masło
posiekana zielona pietruszka
Mąkę wymieszać z solą i kurkumą, a następnie zalać wrzącą wodą.
Wyrobić ciasto.
Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, a następnie podusić na pure.
Szpinak opłukać, usunąć ogonki.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną cebulę i posiekany drobno czosnek.
Dodać szpinak i podsmażać, aż liście "zwiędną". Szpinak doprawić solą, pieprzem, i gałką muszkatołową.
Szpinak podusić, dodać do ziemniaków i wymieszać.
Masło do okraszenia pierogów roztopić, dodać natkę pietruszki i chwilę ją przesmażać.
Ciasto rozwałkowywać partiami, wykrawać krążąki i nadziewać farszem.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie.
Gotowe pierogi polać masłem z pietruszką.