Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Gołąbki z ryżem i soczewicą

przepis:

ok. 1 szklanki ugotowanego ryżu

0,5 szklanki ugotowanej soczewicy

1 jajko

0,5 cebuli

sól, pieprz

olej

2 łyżki przecieru pomidorowego

4-6 liści kapusty włoskiej

Liście kapusty sparzyć we wrzącej wodzie, usunąć z nich zgrubienia.

Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju.

Ryż, wymieszać z soczewicą, jajkiem, cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Farsz  ułożyć  na liściach kapusty, zwinąć je  i  związać bawełnianą nitką.

Gołąbki obsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie dodać przecier pomidorowy,  podlać wodą i dusić aż kapusta zmięknie.