Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Panna cotta z rozmarynowymi wiśniami

przepis:

 .

250 ml śmietanki 30%

cukier waniliowy

3 łyżki cukru

szczypta soli

4 łyżeczki żelatyny

 .

Żelatynę namoczyć w małej ilości letniej wody

Do śmietanki dodać cukier i cukier waniliowy, zagotować.

Śmietankę zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszać aż się rozpuści.

Śmietankę ostudzić, rozlać do pucharków i odstawić do lodówki aby się stęgła.

 .

1 szklanka wydrylowanych wiśni

1 łyżka miodu

1 łyżka octu balsamicznego

pół  łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu

3 gałązki rozmarynu

1 łyżeczka żelatyny

W rondelku rozgrzać miód z octem balsamicznym, dodać gałązki rozmarynu i pieprz, a następnie wiśnie. Chwilę razem gotować, po czym dodać 1 łyżeczkę żelatyny namoczonej w zimnej wodzie. Mieszać aby żelatyna się rozpuściła.

Wiśnie ostudzić i wylać z sokiem na stęgniętą śmietankę.