Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta z ciasto filo z brzoskwiniami i migdałami

przepis:

2-3 arkusze ciasta filo

2 brzoskwinie

100 g płatków migdałowych

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

olej do posmarowania ciasta

Z brzoskwiń usunąć pestki.

Brzoskwinie pokroić  w kostkę, wymieszać z płatkami migdałowymi, cukrem i cynamonem.

Tortownicę posmarować olejem.

W tortownicy ułożyć arkusz ciasta, tak aby jego brzegi wystawały na zewnątrz.

Ciasto posmarować olejem, ułożyć na nim następny płat ciasta, posamrować go także olejem.

Na ciasto wyłożyć brzoskwinie, przykryć je  kawałkami ciasta wystającymi poza foremkę. Wierzch ciasta posmarować olejem i rozłożyć na nim  pozostały płat ciasta.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180º C i piec 30 minut.

Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.