Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi z kurkami i kaszą jaglaną

przepis:

Farsz:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

100 g kurek

1 cebula

sól, pieprz

olej

 

Ciasto na pierogi:

pszenna mąka

sól

gorąca woda

 

Cebulę pokroić w kostkę.

Kurki opłukać.

Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać kurki i  je usmażyć. Na koniec grzyby doprawić solą i pieprzem.

Kurki ostudzić i pokroić drobno.

Kaszę wymieszać z grzybami.

Ciasto na pierogi rozwałkować, wykroić krążki, ułożyć na nich farsz, pozlepiać.

Pierogi ugotować w osolonej wodzie.

Po ugotowaniu pierogi można odsmażyć na rozgrzanym klarowanym maśle.