Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi z ciecierzycą i wędzonym twarogiem solankowym "Jana"

przepis:

Farsz do pierogów:
200 g ugotowanej ciecierzycy
150 g wędzonego twarogu solankowego "Jana"
sól, pieprz
masło do okraszenia pierogów
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
konfitura z żurawiny

Ciecierzycę i twaróg  rozdusić widelcem, wymieszać dokładnie, doprawić  do smaku solą i pieprzem.

Masło  przesmażyć z rozmarynem.

Ciasto na pierogi:
300 g pszennej mąki
200 ml gorącej wody
1 łyżka masła
sól

Masło roztopić.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, gorącą wodę i masło.
Wszystko wymieszać, a kiedy masa przestygnie, wyrabiać ją tak aby powstało sprężyste ciasto.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny żeby "odpoczęło".
Ciasto rozwałkowywać  cienko partiami, wykrawać z niego kółka, na których ułożyć farsz.
Pierogi zlepić, a następnie ugotować  w osolonej wodzie.

Gotowe pierogi polać zrumienionym masłem z rozmarynem, podawać z żurawiną.