Pierogi z ciecierzycą i wędzonym twarogiem solankowym "Jana"
przepis:
Farsz do pierogów:200 g ugotowanej ciecierzycy
150 g wędzonego twarogu solankowego "Jana"
sól, pieprz
masło do okraszenia pierogów
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
konfitura z żurawiny
Ciecierzycę i twaróg rozdusić widelcem, wymieszać dokładnie, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Masło przesmażyć z rozmarynem.
Ciasto na pierogi:
300 g pszennej mąki
200 ml gorącej wody
1 łyżka masła
sól
Masło roztopić.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, gorącą wodę i masło.
Wszystko wymieszać, a kiedy masa przestygnie, wyrabiać ją tak aby powstało sprężyste ciasto.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny żeby "odpoczęło".
Ciasto rozwałkowywać cienko partiami, wykrawać z niego kółka, na których ułożyć farsz.
Pierogi zlepić, a następnie ugotować w osolonej wodzie.
Gotowe pierogi polać zrumienionym masłem z rozmarynem, podawać z żurawiną.