Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi z marchwią i białym serem

przepis:

Farsz do pierogów:

2 marchewki

100 g białego chudego sera

sól, pieprz, cukier

gałka muszkatołowa

1 łyżeczka posiekanych listków rozmarynu

masło do polania pierogów

 

Ciasto na pierogi:

mąka pszenna

gorąca woda

sól

 

Mąkę pszenną  zaparzyć gorącą wodą, dodać sól i dobrze wyrobić ciasto na pierogi.

Ciasto przykryć ściereczką i  odstawić na pół godziny.

 

Marchew obrać, opłukać, a następnie ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.

Marchew ostudzić i utrzeć na tarce o grubych oczkach.

Ser rozdusić, wymieszać z marchwią. Dodać rozmaryn, szczyptę utartej gałki muszkatołowej i świeżo zmielony pieprz.

Ciasto rozwałkować cienko, wykrawać   krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.

Pierogi ugotować w osolonej wodzie, na talerzu polać roztopionym masłem.