przepis:
Kruche ciasto czekoladowe cienko rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Upiec.
.
Krem:
0,5 l mleka
0,25 l śmietanki 30%
4 łyżeczki żelatyny (następnym razem dam 5 łyżeczek)
3 żółtka
wanilia lub cukier waniliowy
ok 5- 10 dag cukru pudru
starta gorzka czekolada do przybrania
Żółtka utrzeć z cukrem na pianę.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Mleko zagotować, wlać je powoli do piany z żółtek cały czas miksując.
Miksować dalej ogrzewając w garnku. Do piany dodać żelatynę.
Studzić często mieszając, a kiedy zacznie się tężeć dodać ubitą śmietanę.
Krem wylać na upieczone ciasto. Wstawić je do lodówki.
Krem był prawie bawarski, bo do pianki z mleka nie dodałam bitej śmietany.