Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciasto z kremem prawie bawarskim

przepis:

Kruche ciasto czekoladowe cienko rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Upiec.  . Krem: 0,5 l mleka 0,25 l śmietanki  30% 4 łyżeczki żelatyny (następnym razem  dam 5 łyżeczek) 3 żółtka wanilia lub cukier waniliowy ok 5- 10 dag cukru  pudru  starta gorzka czekolada do przybrania Żółtka utrzeć z cukrem na pianę. Żelatynę rozpuścić w  niewielkiej ilości wody. Mleko zagotować, wlać je powoli do  piany z żółtek cały czas miksując. Miksować dalej  ogrzewając w garnku. Do piany dodać żelatynę. Studzić często mieszając, a kiedy zacznie się tężeć dodać ubitą  śmietanę. Krem wylać na upieczone ciasto. Wstawić je do lodówki. Krem był prawie bawarski, bo  do pianki z mleka nie dodałam bitej śmietany.