Curry z tofu ze szpinakiem i jabłkiem
przepis:
180 g tofu1 mały por
1 cebula
100 g swieżego szpinaku
1 kwaśne jabłko (szara reneta)
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka curry
chili w nitkach
sól, pieprz
1 łyżka oleju
Tofu osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Szpinak opłukać i oszuszyć.
Por opłukać, pokroić w krążki.
Cebulę pokroić na ósemki.
Jabłko obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazdo nasienne.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć w nim cebulę na złoty kolor.
Dodać tofu i curry, chwilę smażyć mieszając , a następnie dodać mleko kokosowe, por, szpinak i chili, sól i pieprz do smaku.
Gotować ok. 10 min. W połowie gotowania dodać cząstki jabłka.
W razie potrzeby dodać niewielką ilość wody.
Podawać z ugotowanym ryżem basmati.