Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Curry z tofu ze szpinakiem i jabłkiem

przepis:

180 g tofu
1 mały por
1 cebula
100 g swieżego szpinaku
1 kwaśne jabłko (szara reneta)
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka curry
chili w nitkach
sól, pieprz
1 łyżka oleju

Tofu osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Szpinak opłukać i oszuszyć.
Por opłukać, pokroić w krążki.
Cebulę pokroić na ósemki.
Jabłko obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazdo nasienne.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć w nim cebulę na złoty kolor.
Dodać tofu i curry, chwilę smażyć mieszając , a następnie dodać mleko kokosowe, por, szpinak i chili, sól i pieprz do smaku. 
Gotować ok. 10 min. W połowie gotowania dodać cząstki jabłka.
W razie potrzeby dodać niewielką ilość wody.
Podawać z ugotowanym ryżem basmati.