Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pomarańczowa tarta

przepis:

Kruche ciasto:

16 dag mąki

8 dag zimnego masła

6 dag cukru pudru

1 małe jajko

1 łyżeczka skórki pomarańczowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa pomarańczowa:

8 dag masła

4 jajka

2 łyżeczki skórki pomarańczowej

3 łyżki soku pomarańczowego

4 dag cukru pudru

100 ml śmietany 30%

1 łyżka mielonych migdałów

Krem pomarańczowy:

25 dag serka mascarpone

1 budyń śmietankowy (na 0,5 l mleka)

1 szklanka mleka

4-5 łyżek cukru

kilka kropli aromatu pomarańczowego

2 torebki żelfixu

Do dekoracji:

skórka pomarańczowa przesmażona w cukrze

0,5 szklanki soku pomarańczowego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Zarobić kruche ciasto, uformować je w kulę, owinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Następnie ciasto rozwałkować i rozłożyć w formie do tarty.

Ciasto posypać mielonymi migdałami.

Masło na masę roztopić i ostudzić.

Jajka, cukier, śmietanę, skórkę pomarańczową i 2 łyżki soku pomarańczowego zmiksować.

Następnie dodać masło i resztę soku., wymieszać.

 Masę wylać na ciasto.

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 ºC i piec 40-50 min.

Gotową tartę wyjąć z piekarnika i ostudzić.

W połowie mleka rozmieszać proszek budyniowy i cukier.

Drugą połowę zagotować, wlać masę budyniową i zagotować jeszcze raz.

Budyń ostudzić.

Serek zmiksować z budyniem, żelfixem i aromatem pomarańczowym.

Krem wyłożyć na tartę.

W rondelku zagotować połowę soku pomarańczowego, dodać skórkę pomarańczową.

Chwilę razem gotować, następnie zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z resztą soku.

Po ostudzeniu skórki rozłożyć na wierzchu tarty.