Krem z kalafiora z kurkami
przepis:
0,5 kalafiora
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
biała część pora
1 duży ziemniak
100 ml śmietany 30%
1-1,5 l wody
150 g małych kurek
1 szalotka
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kurki opłukać, osuszyć.
Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać kurki i smażyć je ok. 10 min.
Ziemniak i marchew obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Por i seler także pokroić.
Kalafior podzielić na mniejsze różyczki.
Warzywa wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować do miękkości.
Zupę zmiksować, dodać śmietankę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do gotowej zupy dodać uduszone kurki.