Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Krem z kalafiora z kurkami

przepis:

 0,5 kalafiora

1 marchew

1 łodyga selera naciowego

biała część pora

1 duży ziemniak

100 ml śmietany 30%

1-1,5 l wody

150 g małych kurek

1 szalotka

1 łyżka masła klarowanego

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Kurki opłukać, osuszyć.

Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym  maśle, dodać kurki i smażyć je ok. 10 min.

Ziemniak i marchew obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

Por i seler także pokroić.

Kalafior podzielić na mniejsze różyczki.

Warzywa wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować do miękkości.

Zupę zmiksować, dodać śmietankę,  doprawić  do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Do gotowej zupy dodać uduszone kurki.