Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Cebula smażona w cieście naleśnikowym

przepis:

1 duża cebula
1 jajko
50 ml mleka
50 ml maślanki
100 g mąki pszennej
sól
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka tymianku
1 mała łyżeczka zmielonego pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki mąki
olej do smażenia


Sos z ajwaru

3 łyżki ajvaru
3 łyżki majonezu

Ajvar wymieszać dokładnie z majonezem.


Cebulę obrać i pokroić w plastry.
Jajko zmiksować z mlekiem, maślanką, dodać mąkę, proszek do pieczenia,  kurkumę, sól, pieprz i tymianek. Wymieszać dokładnie.
Krążki cebuli obtaczać w mące, a następnie w cieście naleśnikowym.
Cebulę piec z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Krążki cebuli podawać z sosem ajvarowym.