Cebula smażona w cieście naleśnikowym
przepis:
1 duża cebula1 jajko
50 ml mleka
50 ml maślanki
100 g mąki pszennej
sól
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka tymianku
1 mała łyżeczka zmielonego pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki mąki
olej do smażenia
Sos z ajwaru
3 łyżki ajvaru
3 łyżki majonezu
Ajvar wymieszać dokładnie z majonezem.
Cebulę obrać i pokroić w plastry.
Jajko zmiksować z mlekiem, maślanką, dodać mąkę, proszek do pieczenia, kurkumę, sól, pieprz i tymianek. Wymieszać dokładnie.
Krążki cebuli obtaczać w mące, a następnie w cieście naleśnikowym.
Cebulę piec z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Krążki cebuli podawać z sosem ajvarowym.