Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Szparagowo-cukiniowa potrawka z piersi kurczaka

przepis:

 .

1 mała cukinia

1 marchewka

4-5 szparagów

pół cebuli

1 pierś z kurczaka

1 łyżeczka  czerwonej pasty curry

pól szklanki śmietanki 30 %

sól, pieprz

 .

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w krążki.

Marchew przeciąć  wzdłuż na pół i pokroić w talarki.

Cukinię przeciąć wzdłuż na 4 części i też pokroić w plasterki.

Szparagi obrać i pokroić w krążki.

Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim pokrojone piersi. Posolić i oprószyć pieprzem i odłożyć  na talerz w ciepłe miejsce.

Na oleju pozostałym ze smażenia mięsa zeszklić cebulę, dodać do niej marchew, cukinię, szparagi i  podsmażyć.

Następnie warzywa połączyć z mięsem, podlać wodą, dodać pastę curry i dusić  razem.

Kiedy  warzywa będą miękkie dolać śmietankę.

Doprawić solą  i pieprzem.

Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną.

Potrawę można podawać jako samodzielne danie lub  z ryżem, albo makaronem.