Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Szneki z jagodami i serem

przepis:

 .

Ciasto drożdżowe:

42 g świeżych drożdży

500 g mąki

50 g cukru

szczypta soli

1 jajko

100 g masła

250 ml mleka

 .

Nadzienie:

1 opakowanie serka typu włoskiego Pilos (220 g)

200 g jagód

3 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

 .

Mąkę przesiać do miski, dodać do niej szczyptę soli.

Masło roztopić.

Drożdże rozetrzeć z połową cukru, dodać połowę mleka. Odstawić do wyrośnięcia.

Jajko rozbić,  dodać połowę roztopionego letniego masła ,  pozostałe mleko, cukier  i  roztrzepać razem.

Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i jajko z mlekiem. 

Ciasto dobrze wyrobić , przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

 .

 .

Jagody opłukać i osuszyć.

Serek rozetrzeć  z cukrem i cukrem waniliowym.

 .

 .

Ciasto rozwałkować na prostokąt (30x40 cm).

Skropić roztopionym masłem,  rozłożyć równomiernie serek i jagody, a następnie zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu.

Rulon ciasta pokroić na  plastry grubości ok. 1 cm.

Każdy kawałek ułożyć w papierowej foremce do ciastek  i odstawić do wyrośnięcia.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 30-40 min.

 .

4

 .

Gotowe szneki polać lukrem z cukru.