przepis:
4 piersi z kurczaka
5 dag orzechów włoskich
czerstwa bułka
cebula
żółtko
natka pietruszki
sól, pieprz
jajko, bułka tarta
Bułkę namoczyć w wodzie, później ją odcisnąć.
Filety z kurczaka umyć, skroić tak aby były płaskie, a następnie lekko je rozbić.
Orzechy sparzyć, obrać ze skórki , posiekać drobno.
Cebulkę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Orzechy, bułkę , posiekaną natkę pietruszki, cebulkę i żółtko dobrze wymieszać i wyrobić.
Filety posolić, popieprzyć, nałożyć na nie orzechowy farsz , zwinąć i spiąć szpilkami. Rolady zanurzać najpierw w rozmąconym jajku, później w bułce tartej. Obsmażyć na rumiano, dosmażyć ze wszystkich stron na małym ogniu.