Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Papryka nadziewana sorgo i pieczarkami

przepis:

3 białe papryki
100 g pieczarek
3/4 szklanki ugotowanego czerwonego sorgo
0,5 czerwonej papryki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka przecieru pomidorowego
200 ml wody
2 łyżeczki tymianku
olej do smażenia
sól, pieprz

Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki.
Cebulę posiekać.
Olej rozgrzać na patelni, zeszklić na mim cebulę, dodać pieczarki i smażyć je aż odparują wodę.
Pieczarki ostudzić, drobno posiekać, a następnie wymieszać je z sorgo, jajkiem i bułką tartą.
Do farszu dodać tymianek, sól, pieprz do smaku.

Czerwoną paprykę pokroić w kostkę.
W garnuszku rozgrzać olej , przesmażyć na nim paprykę, dodać sól, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku, tymianek, przecier pomidorowy i 200 ml wody.
Dusić aż papryka zmięknie.

Białą paprykę wydrążyć, a następnie wypełnić farszem.
Paprykę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200° C i zapiekać przez 40 min..