Łosoś z truskawkowo-ogórkową salsą
przepis:
300 g filetu z łososia1 łyżka kremu balsamicznego
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
sok z cytryny
Krem balsamiczny wymieszać z syropem klonowym, olejem i tymiankiem.
Z łososia zdjąć skórę.
Rybę opłukać, pokroić, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Kawałki ryby natrzeć marynatą i odstawić na pół godziny.
Rybę upiec
Salsa:
kilka truskawek
kawałek świeżego ogórka
posiekana bazylia
1 łyżka kremu balsamicznego
1 łyżeczka syropu klonowego
sól, świeżo zmielony pieprz
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, a następnie pokroić w kostkę.
Ogórek także pokroić.
Truskawki wymieszać z ogórkiem, bazylią, syropem klonowym i kremem balsamicznym.
Salsę doprawić solą i pieprzem do smaku.