Czekoladowe babeczki z powidłami korzennymi
przepis:
1 szklanka mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
50 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
60 ml mleka
szczypta soli
60 ml oleju słonecznikowego
1 banan
korzenne powidła śliwkowe
polewa czekoladowa
Makę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
Jajko, mleko i olej wymieszać ze sobą.
Płynne składniki wymieszać łyżką z sypkimi aż się połączą. Na koniec dodać banan rozduszony widelcem.
Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami.
Na wierzchu babeczek położyć łyżeczką powidła, lekko przemieszać z ciastem.
Babeczki piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180° C.
Gotowe babeczki udekorować polewą czekoladową.