Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi z makiem

przepis:

Bardzo spodobało mi się lepienie pierożków z  delikatnego, cienkiego ciasta filo.

Tym razem posłużyło ono do zrobienia pierogów z nadzieniem makowym, które zastąpiły wigilijne kluski z makiem.

Mielenie maku nie jest moją ulubioną czynością, a więc użylam masy makowej z puszki wzbogaconej  białkiem i odrobiną bułki tartej.

Gotowe pierożki  polane zostały  miodem i posypane pokruszonymi  pistacjami.

ciasto  filo: 8 filiżanek mąki 2 łyżeczki rakiji lub octu 2 łyżeczki oliwy sok z jednej cytryny 1 1/4 - 1 1/3 filiżanki gorącej wody mąka do podsypywania