Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Lasagne z cukinią i szpinakiem

przepis:

1 cukinia

200 g świeżego szpinaku

olej

sól, pieprz

5 łyżek  utartego sera grana padano

5 arkuszy makaronu do lasagne

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

 

Cukinię i szpinak opłukać.

Ze szpinaku usunąć ogonki.

Cukinię zetrzeć na tarce o  dużych oczkach, a następnie smażyć ją na rozgrzanym oleju.

Pod koniec dodać szpinak, sól, pieprz i zmiażdżony ząbek czosnku.

 

Sos beszamelowy:

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

250 ml mleka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Masło roztopić w garnuszku, przesmażyć na nim mąkę, dodać mleko.

Zagotować mieszając, aby nie było grudek.

Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Do sosu dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

 

Sos pomidorowy:

500 g pomidorów

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

 

Pomidory opłukać, pokroić.

Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju.

Do cebuli dodać pomidory i  dusić je aż się rozgotują.

Pomidory mieszając gotować dalej tak aby odparował  nadmiar wody.

Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito.

Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

 

Makaron ugotować  w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min.  tak aby makaron tylko zmiękł. Podczas gotowania  należy uważać , aby płaty się nie posklejały.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem.

Na dnie ułożyć kolejno: płaty makaronu, na to sos beszamelowy, cukinię ze szpinakiem, utarty ser, sos pomidorowy, makaron itd .

Ułożoną lasagne polać resztą sosu i posypać utartym serem.

Piec w temp. 180º  C przez ok. 30 min.