Lasagne z cukinią i szpinakiem
przepis:
1 cukinia
200 g świeżego szpinaku
olej
sól, pieprz
5 łyżek utartego sera grana padano
5 arkuszy makaronu do lasagne
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Cukinię i szpinak opłukać.
Ze szpinaku usunąć ogonki.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie smażyć ją na rozgrzanym oleju.
Pod koniec dodać szpinak, sól, pieprz i zmiażdżony ząbek czosnku.
Sos beszamelowy:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
250 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Masło roztopić w garnuszku, przesmażyć na nim mąkę, dodać mleko.
Zagotować mieszając, aby nie było grudek.
Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Do sosu dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Sos pomidorowy:
500 g pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
Pomidory opłukać, pokroić.
Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju.
Do cebuli dodać pomidory i dusić je aż się rozgotują.
Pomidory mieszając gotować dalej tak aby odparował nadmiar wody.
Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito.
Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. tak aby makaron tylko zmiękł. Podczas gotowania należy uważać , aby płaty się nie posklejały.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
Na dnie ułożyć kolejno: płaty makaronu, na to sos beszamelowy, cukinię ze szpinakiem, utarty ser, sos pomidorowy, makaron itd .
Ułożoną lasagne polać resztą sosu i posypać utartym serem.
Piec w temp. 180º C przez ok. 30 min.