Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kruche rogaliki z farszem pieczarkowym

przepis:

135 g serka śmietankowego "Twój smak" Piatnicy ( 1  opakowanie)
230 g pszennej mąki
120 g masła (schłodzonego)
1 łyżeczka soli

300 g pieczarek
1 mała cebula
sol, pieprz
olej do smażenia pieczarek
1 łyżka bułki tartej

1 jajko
gruba sól morska
czarnuszka

Serek i masło zmiksować, dodać sól i mąkę, dalej miksować tak aby powstało sypkie ciasto.
Następnie ciasto szybko wyrobić rękoma. Uformować z niego kulę, zawinąć ją w folię i wstawić na 24 godziny do lodówki.

Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić.
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pieczarki  i smażyć je aż odparują wodę.
Pieczarki doprawić solą i pieprzem, a następnie rozdrobnić je melakserem.
Do pieczarek dodać bułkę tartą i połowę  rozbełtanego jajka.

Ciasto rozwałkować partiami na grubość ok. 5 mm, wykroić z niego trójkaty. 
Na każdym trójkącie rozsmarować farsz  pieczarkowy, zwinąć je tak aby powstał mały rogalik.
Każdy rogalik posmarować jajkiem, posypać grubą solą i czarnuszką.

Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 180° C i piec 20-25 min.