Kruche rogaliki z farszem pieczarkowym
przepis:
135 g serka śmietankowego "Twój smak" Piatnicy ( 1 opakowanie)230 g pszennej mąki
120 g masła (schłodzonego)
1 łyżeczka soli
300 g pieczarek
1 mała cebula
sol, pieprz
olej do smażenia pieczarek
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
gruba sól morska
czarnuszka
Serek i masło zmiksować, dodać sól i mąkę, dalej miksować tak aby powstało sypkie ciasto.
Następnie ciasto szybko wyrobić rękoma. Uformować z niego kulę, zawinąć ją w folię i wstawić na 24 godziny do lodówki.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić.
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pieczarki i smażyć je aż odparują wodę.
Pieczarki doprawić solą i pieprzem, a następnie rozdrobnić je melakserem.
Do pieczarek dodać bułkę tartą i połowę rozbełtanego jajka.
Ciasto rozwałkować partiami na grubość ok. 5 mm, wykroić z niego trójkaty.
Na każdym trójkącie rozsmarować farsz pieczarkowy, zwinąć je tak aby powstał mały rogalik.
Każdy rogalik posmarować jajkiem, posypać grubą solą i czarnuszką.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 180° C i piec 20-25 min.