Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kawowy deser budyniowy

przepis:

Budyń:
250 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru

Piana z kawy
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka wody

100 ml śmietany 30%

utarta czekolada do posypania deseru

Mąkę ziemniaczaną, kawę i cukier rozrobić w 1/3 mleka.
Drugą część mleka zagotować i wlać do niego mleko z mąką i kawą.
Gotować aż budyń zgęstnieje.

Śmietanę ubić na sztywno.
Rozpuszczalną kawę, wodę i cukier wymieszać, a następnie ubić mikserem na puszystą pianę.

Budyń wyłożyć do pucharków, a kiedy ostygnie udekorować bitą śmietaną i kawą oraz posypać utartą czekoladą.