Kawowy deser budyniowy
przepis:
Budyń:250 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru
Piana z kawy
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka wody
100 ml śmietany 30%
utarta czekolada do posypania deseru
Mąkę ziemniaczaną, kawę i cukier rozrobić w 1/3 mleka.
Drugą część mleka zagotować i wlać do niego mleko z mąką i kawą.
Gotować aż budyń zgęstnieje.
Śmietanę ubić na sztywno.
Rozpuszczalną kawę, wodę i cukier wymieszać, a następnie ubić mikserem na puszystą pianę.
Budyń wyłożyć do pucharków, a kiedy ostygnie udekorować bitą śmietaną i kawą oraz posypać utartą czekoladą.