Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Gołąbki z ryżem, pieczarkami i papryką

przepis:

1 czerwona papryka

6 pieczarek

1 cebula

0,5 szklanki ryżu

jajko

1 łyżka bułki tartej

sól, pieprz

olej

kapusta włoska

 

Sos pomidorowy:

500 g pomidorów

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, cukier

olej

 

Pomidory opłukać, pokroić.

Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju.

Do cebuli dodać pomidory i  dusić je aż się rozgotują.

Pomidory mieszając gotować dalej tak aby odparował  nadmiar wody.

Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito.

Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

 

Ryż opłukać.

W garnuszku zagotować 1,5 szklanki wody, dodać sól i ryż.

Ryż gotować, a kiedy wchłonie wodę przykryć i schować "pod pierzynkę" aby doszedł.

 

Z kapusty zdjąć liście, sparzyć je w gotującej wodzie.

Z liści ściąć zgrubienia.

 

Pieczarki i paprykę  opłukać, pokroić na małą kostkę.

Cebulę i czosnek także pokroić, a następnie zeszklić na rozgrzanym oleju.

Dodać paprykę i pieczarki, podsmażyć je,  tak aby zmiękły.

Dodać sól, pieprz do smaku.

Pieczarki i paprykę wymieszać z ryżem, dodać jajko i bułkę tartą.

 

Farsz nakładać na liście kapusty i zwinąć je  w rulony.

Gołąbki ułożyć w garnku, zalać sosem pomidorowym i dusić aż kapusta będzie miękka.