Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kapuśniak z włoskiej kapusty

przepis:

2 plastry schabu ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego.

W tym czasie obrać, umyć  i  utrzeć na  grubej tarce jarzynowej - marchewkę, pietruszkę, seler.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Por umyć, przekroić wzdłuż, pokroić w piórka.

Kapustę włoską umyć, pokroić nożem  w paseczki.

Kiedy schab będzie już miękki do garnka wrzucić jarzyny i gotować je do miękkości.  Dodać sól, pieprz i kminek.

Taką zupę można "ulepszyć" dodając cebulkę przesmażoną na tłuszczu, boczek pokrojony w kostkę i przesmażony, albo jeśli ktoś woli kwaśny smak - przecier pomidorowy.