Kotlety z kaszy gryczanej, fasoli i pieczarek
przepis:
100 g pieczerek1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
1 szklanka ugotowanej białej fasoli Jaś
1 małe jajko
1/2 cebuli lub 1 mała szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka oleju
sól, pieprz
bułka tarta wymieszana z kaszką kukurydzianą do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki.
Cebulę posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pieczarki, sól, pieprz i smażyć aż odparują wodę.
Pieczarki ostudzić, posiekać drobno.
Fasolę rozdusić widelcem.
Kaszę wymieszać z fasolą, pieczarkami, jajkiem, bułką tartą i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
Farsz doprawić solą i pieprzem.
Z masy formować kotlety, obtaczać je z bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.