Gulasz
przepis:
70 dag mięsa wołowego
tłuszcz
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonej papryki
sól
łyżka musztardy
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka majeranku
kilka ziemniaków
2 świeże czerwone papryki
2 pomidory albo łyżka przecieru pomidorowego
Mięso pokroić w drobną kostkę, wymieszać z musztardą.
Odstawić na godzinę, a potem obsmażyć je na tłuszczu.
Cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na tłuszczu, wymieszać z roztartym czosnkiem, kminkiem, mieloną papryką, majerankiem, zalać wodą i zagotować.
Dodać mięso i dusić pod przykryciem uzupełniając od czasu do czasu wodę.
Kiedy mięso będzie już miękkie dodać pokrojoną paprykę, marchewkę i ziemniaki.
Dusić wszystko razem do miękkości.