Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ślimaki drożdżowe z nadzieniem cebulowym

przepis:

Nadzienie:
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka zataru
1 łyżeczka pul biber
sól, pieprz
1 łyżeczka sezamu
kilka czarnych oliwek

Ciasto:
250 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
ok. 200 ml ciepłej wody
0,5 łyżeczki cukru
szczypta soli
1 łyżka oleju

Drożdże rozrobić w niewielkiej ilości wody, dodać cukier.
Drożdże odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać sól, zaczyn z drożdży i wodę.
Ciasto dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni podgrzać olej, zeszklić na nim cebulę.
Do cebuli dodać zatar, pul biber, sól i pieprz. Wszystko razem przesmażyć.
Oliwki pokroić i dodać do cebuli.

Ciasto rozwałkować na prostokąt.
Na cieście rozłożyć równomiernie cebulę z oliwkami.
Ciasto zwinąć w rulon, a następnie pokroić go na 2 cm kawałki i ułożyć w foremce.
Ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia, posypać sezamem, a następnie piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180° C.