przepis:
3 dość duże ogórki kiszone
por
seler
marchew
pietruszka
2 ziemniaki
zielony koperek
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
śmietanka 30%
sól. pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
.
Warzywa obrać, opłukać, część z nich (1/3) zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Pozostałe warzywa pokroić.
Ziemniaki pokroić w kostkę.
Zagotować wodę (3/4 l), wrzucić do niej warzywa, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gotować do miękkości.
Ogórki utrzeć na tarce jarzynowej.
Na patelni rozpuścić masło. Poddusić na nim utarte ogórki.
Ogórki dodać do wywaru warzywnego. Chwilę pogotować.
Doprawić solą, pieprzem. Jeśli zupa jest za mało kwaśna to można dodać do niej sok z ogórków.
Zupę zagotować, zagęścić mąką (wcześniej rozrobić ją w pół szklanki zimnej wody).
Kiedy zupa nieco ostygnie dodać śmietankę i pokrojony zielony koperek.