Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Jajko w koszulce z sosem z awokado

przepis:

0,5 awokado

2 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżki oliwy

3 łyżki zimnej wody

sól, pieprz

 

0,5 awokado

2 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżki oliwy

3 łyżki zimnej wody

sól, pieprz, nitki chili

szczypiorek

jajko

ok. 1 l wody

1 łyżka soli

Awokado pokroić, skropić sokiem z cytryny i  dokładnie rozdrobnić w blenderze.

Do awokado dodać sól, pieprz,  oliwę i wodę. Zmiksować na jednolitą masę.

 

Wodę zagotować w garnuszku, dodać sól.

Jajko w skorupce zanurzyć na 10 sekund w wodzie.

Następnie  jajko wbić  do filiżanki.

Wodę w garnku zamieszać łyżką cedzakową, tak aby utworzył się w niej wir.

Jajko wylać delikatnie do wody i gotować 3 minuty.

Gotowe jajko wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć na bibule.

Na talerzu ułożyć mus z awokado a na nim jajko. Udekorować nitkami chili i pokrojonym szczypiorkiem.