Jajko w koszulce z sosem z awokado
przepis:
0,5 awokado
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
3 łyżki zimnej wody
sól, pieprz
0,5 awokado
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
3 łyżki zimnej wody
sól, pieprz, nitki chili
szczypiorek
jajko
ok. 1 l wody
1 łyżka soli
Awokado pokroić, skropić sokiem z cytryny i dokładnie rozdrobnić w blenderze.
Do awokado dodać sól, pieprz, oliwę i wodę. Zmiksować na jednolitą masę.
Wodę zagotować w garnuszku, dodać sól.
Jajko w skorupce zanurzyć na 10 sekund w wodzie.
Następnie jajko wbić do filiżanki.
Wodę w garnku zamieszać łyżką cedzakową, tak aby utworzył się w niej wir.
Jajko wylać delikatnie do wody i gotować 3 minuty.
Gotowe jajko wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć na bibule.
Na talerzu ułożyć mus z awokado a na nim jajko. Udekorować nitkami chili i pokrojonym szczypiorkiem.