Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Drożdżowy murzynek z wiśniami

przepis:

 .

25 dag mąki pszennej

3 dag drożdży

1 jajko

1 żółtko

0,5 szklanki cukru

4 łyżki kakao

1 szklanka mleka

10 dag  masła

 szczypta soli

szklanka wydrylowanych wiśni

10 dag białej czekolady

20 dag serka typu włoskiego Pilos

2 łyżki cukru pudru

torebka cukru waniliowego

Mąkę  wymieszać z kakao i  przesiać do miski, dodać szczyptę soli.

Mleko podgrzać tak aby było letnie.

Masło roztopić.

Do połowy mleka  dodać drożdże, łyżeczkę cukru , dobrze rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jajko i żółtko ubić na puszystą masę z cukrem.

Do maki dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, ubite jajka i mleko. Wszystko dobrze wyrobić, na koniec dodać roztopione letnie masło.

Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem  do pieczenia.

Serek rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

Na wierzchu ciasta rozłożyć wiśnie i kawałki serka.

Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy zwiększy swoją objętość dwukrotnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º i piec 30 min.

 .