Cebulowy placek z fetą i musztardą klonową
przepis:
100 g białej cebuli1 łyżka oleju,
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki musztardy klonowej
sól, pieprz
ok. 100 g fety
Cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać tymianek, sól, pieprz i musztardę.
Chwilę przesmażyć.
Ciasto:
250 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
ok. 200 ml ciepłej wody
0,5 łyżeczki cukru
szczypta soli
1 łyżka oleju
Drożdże rozrobić w niewielkiej ilości wody, dodać cukier.
Drożdże odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać sól, zaczyn z drożdży i wodę.
Ciasto dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozciągnąć na blaszce, skropić olejem.
Na placku rozłożyć cebulę i pokruszoną fetę.
Placek odstawić ponownie do wyrośnięcia, a następnie piec ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 250° C.