Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Cebulowy placek z fetą i musztardą klonową

przepis:

100 g białej cebuli
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki musztardy klonowej
sól, pieprz
ok. 100 g  fety

Cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać tymianek, sól, pieprz i musztardę.
Chwilę przesmażyć.

Ciasto: 
250 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
ok. 200 ml ciepłej wody
0,5 łyżeczki cukru
szczypta soli
1 łyżka oleju

Drożdże rozrobić w niewielkiej ilości wody,  dodać cukier.
Drożdże odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać sól, zaczyn z drożdży i wodę.
Ciasto dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozciągnąć na blaszce, skropić olejem.
Na placku  rozłożyć cebulę i  pokruszoną fetę.
Placek odstawić ponownie do wyrośnięcia, a następnie piec ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 250° C.