Curry z cukinii, marchwi i ciecierzycy
przepis:
100 g marchwi150 g ugotowanej ciecierzycy
1 młoda cukinia
1 cebula
3 ząbki czosnku
150 ml mleka kokosowego
200 ml wody lub bulionu warzywnego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka kozieradki
sól do smaku
Marchew obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Cukinie nie obierać i także pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę.
W garnuszku rozgrzać olej, dodać marchew.
Kiedy marchew się zrumieni dodać cebulę i smażyć ją aż się zeszkli.
Do marchwi dodać wymieszane przyprawy (oprócz kozieradki), zmiażdżone ząbki czosnku i wodę lub bulion.
Chwilę jeszcze razem gotować, a następnie dodać cukinię, ciecierzycę, przecier pomidorowy, masło orzechowe, wodę i mleko kokosowe.
Gotować przez 20 minut, a pod koniec dodać kozieradkę.
Podawać z ryżem.