Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierniki staropolskie

przepis:

Nie ulegam presji supermarketów, które ubrały  już teraz swoje półki  w produkty świąteczne :D

Po prostu ciasto na te pierniki należy zarobić kilka tygodni przed  ich pieczeniem.

Przepis pochodzi z książki Marii Lemnis i Henryka Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole".

1/2 kg prawdziwego miodu  (zapomnijmy o sztucznym miodzie)

2 szklanki cukru

25 dag smalcu lub masła

1 kg pszennej mąki (ta ilość jest za mała, aby ciasto miało odpowiednia konsystencję trzeba dać około 1,5 kg mąki Najlepiej dać 1 kg i później dosypywać tyle i potrzeba)

3 całe jajka

3 ścięte łyżeczki sody oczyszczanej

1/2 szklanki mleka

1/2 łyżeczki soli

przyprawa do piernika (od lat zamiast dodawać gotową przyprawę robię ją sama mieląc goździki, kolendrę, kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i  dodając  mielony cynamon i imbir).

W garnku rozpuszczamy, miód cukier i  tłuszcz.

Nie  dopuszczamy do zagotowania masy, cały czas mieszamy, bo masa ma tendencje do przywierania do dna.

Masę schładzamy  i stopniowo dodajemy do niej, wyrabiając ciasto  ręką, mąkę, 3 jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy.

Wyrobione ciasto wkładamy do  garnka emaliowanego lub z kamionki, przykrywamy lnianą ściereczką, osłaniamy folią i umieszczamy w chłodnym miejscu (dolna półka w lodówce, balkon, piwnica).

Ciasto ma dojrzewać minimum przez 2 tygodnie.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy partiami, wykrawamy foremkami pierniczki i pieczemy.

Po upieczeniu ciasteczka twardnieją. Nie jest to powód do paniki. Po kilku dniach  kruszeją i rozpływają się w ustach.

Można je oczywiście polukrować, przybrać jakimiś ozdóbkami.

Do ciasta można dodać przesmażoną skórkę z pomarańczy i pokruszone orzechy.

Zamiast pierniczków z tego ciasta można zrobić piernik w całości.

Ciasto rozwałkowujemy  wtedy na 3 części,  placki pieczemy, a później przekładamy je powidłami śliwkowymi.

Sprawdzony sposób na wyschnięte pierniki.

Do pojemnika z pierniczkami należy dodać kilka skibek świeżego chleba :)

Chleb "odda" swoja wilgoć piernikom i staną się kruche.