Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Dorsz po grecku

przepis:

 .

Dla Humeczki z pozdrowieniami :)

Przepis z książki "Kuchnia polska"

50 dag filetów z dorsza

mąka

sok z cytryny

olej do smażenia

8 dag marchwi

5 dag selera korzennego

5 dag pietruszki

10 dag cebuli

3 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz,  papryka

Dorsza  (jeśli jest zamrożony rozmrozić) pokroić na kawałki,  skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić na pół godziny.

Kawałki dorsza obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron.  Usmażoną rybę odłożyć na półmisek.

Przyrządzić sos grecki:

Warzywa obrać, opłukać. Marchew, seler, por zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.

Cebulę obrać, przekroić na połówki i pokroić w piórka.

Ja  część cebuli zastępuję pokrojonymi białymi częściami pora.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa,  osolić, przesmażyć,  a następnie dodać trochę wody i dusić warzywa do miękkości.

Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Sos powinien być gęsty.

Rybę układać warstwami w  naczyniu przekładając ją  sosem.

Ryba najlepsza jest gdy przejdzie smakiem sosu.