Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Szafranowe naleśniki z dżemem jagodowym zapiekane w waniliowym sosie beszamelowym

przepis:

Naleśniki:
1 szklanka mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
100 ml wody gazowanej
szczypta szafranu
szczypta soli
olej do smażenia

Jajko zmiksować z mlekiem, dodać sól, szafran, a następnie mąkę.
Wszystko dobrze zmiksować, na koniec dolać wodę.
Ciasto odstawić na pół godziny, aby odpoczęło.
Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki.
Z podanych proporcji wyjdzie 10 naleśników.

Sos beszamelowy:
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki cukru waniliowego
otarta skórka z pomarańczy
szczypta soli

masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

dżem jagodowy

W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i przesmażyć ją nie rumieniąc.
Mąkę rozprowadzić mlekiem.
Gotować mieszając tak aby nie powstały grudki.
Kiedy sos zgęstnieje dodać sól, cukier waniliowy i skórkę pomarańczową.

Naleśniki posmarować dżemem jagodowym i zwinąć je w rulony.
Naleśniki przeciąć ukośnie na połówki.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć naleśniki i zalać je sosem beszamelowym.
Naczynie z naleśnikami wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180° C i zapiekać ok. 30 min.