Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sernik z czekoladową kruszonką i wiśniami

przepis:

 .

Na kruszonkę:

20 dag masła

250 dag maki

15 dag cukru pudru

3 łyżki kakao

5 dag (pół tabliczki) gorzkiej czekolady

Z masła, mąki, cukru   zarobić kruszonkę.

Ciasto jest dość sypkie. Zawinąć je w folie i wstawić na pół godziny do zamrażalnika.

Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Masa serowa:

25 dag ricotty

25 dag mascarpone

3 jajka

7 dag cukru pudru

1 budyń śmietankowy

1  opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

ok. 0,5 kg  wiśni

Wiśnie opłukać i wydrylować.

Wszystkie składniki  na masę serową zmiksować.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.

2/3 z ciasta rozłożyć na dnie blaszki, następnie wyłożyć masę serową i  rozłożyć wiśnie.

Wierzch ciasta posypać resztą kruszonki  i utarta czekoladą.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. ok 200º C i piec ok. godziny.

 .