Sernik z czekoladową kruszonką i wiśniami
przepis:
.
Na kruszonkę:
20 dag masła
250 dag maki
15 dag cukru pudru
3 łyżki kakao
5 dag (pół tabliczki) gorzkiej czekolady
Z masła, mąki, cukru zarobić kruszonkę.
Ciasto jest dość sypkie. Zawinąć je w folie i wstawić na pół godziny do zamrażalnika.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Masa serowa:
25 dag ricotty
25 dag mascarpone
3 jajka
7 dag cukru pudru
1 budyń śmietankowy
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
ok. 0,5 kg wiśni
Wiśnie opłukać i wydrylować.
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.
2/3 z ciasta rozłożyć na dnie blaszki, następnie wyłożyć masę serową i rozłożyć wiśnie.
Wierzch ciasta posypać resztą kruszonki i utarta czekoladą.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. ok 200º C i piec ok. godziny.
.