Gołąbki ziemniaczane
przepis:
główka kapusty włoskiej1 kg ziemniaków
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka mąki
1 jajko
150 g przecieru pomidorowego
sól i pieprz do smaku
kilka łyżek oleju
500 ml bulionu warzywnego
Z kapusty odkrawać delikatnie, tak aby ich nie rozerwać, po jednym liściu. Z liści ściąć wystające zgrubienia.
W garnku zagotować osoloną wodę.
W gotującej wodzie sparzać (po 2-3 ) liście kapusty.
Cebulę posiekać i przesmażyć na rozgrzanym oleju.
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Ziemniaki włożyć na gazę lub ściereczkę i odcisnąć z nich sok.
Ziemniaki wymieszać z cebulą i czosnkiem przeciśnietym przez praskę, jajkiem. Dodać sól, pieprz, majeranek i mąkę.
Farsz dobrze wymieszać, a nastęnie nałożyć na liście kapusty, zwinąć je ciasno i obwiązać bawełnianą nitką.
W brytfannie ułożyć na dnie liście kapusty, a na nich gołąbki.
Gołąbki zalać bulionem, przykryć i gotować 20-30 min, aż kapusta będzie miękka.
Do bulionu dodać przecier pomidorowy, ponownie zagotować. Sos doprawić solą i pieprzem.