Ciasto Angelica
przepis:
Przepis na podstawie: http://video-ricette.giallozafferano.it/videoricetta/Torta-angelica.html Włosi mają ciekawy sposób na zarobienie ciasta drożdżowego. Z jednej części mąki zarabiają ciasto, które jest zaczynem drożdżowym. 75 ml wody 135 g mąki 13 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto. Ciasto uformowane w kulę, włożyć do miski , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. A następnie z większości mąki robią ciasto z masłem , które później łączą z tym drożdżowym. Co kraj to obyczaj..........:) 120 g masła 400 g mąki 120 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 3 żółtka 75 g cukru ok. 10 dag gorzkiej czekolady (drobno pokruszonej) Mąkę przesiać. Żółtka z cukrem rozbić w mleku. Do mąki dodać sól, mleko z żółtkami i cukrem. Zagnieść ciasto. Pod koniec w ciasto wdusić pokrojone w kostkę masło. Kiedy ciasto jest już gotowe połączyć je z ciastem drożdżowym. Kiedy ciasta są już połączone w jednolitą całość rozwałkować je w prostokąt. Posmarować roztopionym masłem i posypać równomiernie pokruszoną czekolada. Ciasto zwinąć ciasno w rulon, a następnie przekroić wzdłuż na dwie części. Spleść wkoło siebie i zwinąć w pierścień. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. A kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie piec w temp. 180-200 C. około pół godziny. Ja zrobiłam wieniec z połowy ciasta, druga połowa czeka w zamrażalniku na następny raz.