Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zapiekanka z bakłażana i makaronu z serem plesniowym

przepis:

1 bakłażan
200 g makaronu
4 łyżki utartego grana padano
100 g sera pleśniowego Lazur
1łyżka oleju
sól, pieprz
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
masło i bułka tarta do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Bakłażan pokroić w kostkę i przesmażyć go na rozgrzanym oleju.
Kiedy bakłażan zmięknie dodać sól, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku , tymianek i przecier pomidorowy.
Chwilę smażyć, a następnie wymieszać z makaronem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Do naczynia wyłożyć makaron z bakłażanem , wymieszać  go z połową utartego grana padano i pokruszonym serem pleśniowym.
Na wierzch wysypać resztę grana padano.
Naczynie  wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180° C i zapiekać 20 min.