Naleśniki z pieczarkami i sosem z sera pleśniowego
przepis:
4 naleśniki250 g pieczarek brązowych
1 cebula
1 łyżka oleju
50 g sera błękitnego Lazur
2 łyżki serka śmietankowego
2 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz
masło do posmarowania naczynia żaroodpornego
Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, nastęnie dodać pieczarki i smażyć tak długo aż odparują wodę.
Do pieczarek dodać sól i pieprz.
Ser Lazur, serek śmietankowy i śmietanę wymieszać ze sobą.
Pieczarki nałożyć na naleśniki, zwinąć je w chusteczki.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć na nim naleśniki.
Na każdym naleśniku ułożyć masę serową.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 ° C i zapiekać przez 20 min bez przykrycia.